zwangerschapsreflexologie-achtergrond

"Liefdevol stimuleren
om te keren"

Bij 3 tot 4% van de bevallingen van baby’s die worden geboren rond de uitgerekende datum is er sprake van een stuit- of dwarsligging. Zwangerschapsreflexologie biedt een alternatief voor het helpen draaien van een stuit- of dwarsligging. Het is een zeer zachte en in sommige gevallen zeer effectieve methode. De behandeling kan gestart worden vanaf week 33 – 35. Het beste is om ongeveer 1-2 weken voordat een gynaecoloog over gaat tot het draaien van de baby (een versie) te starten met de reflexologie. Het is handig om te weten hoe het kindje ligt om zo te weten welke richting het kan draaien om in de juiste positie te komen.

 

De behandeling bestaat uit stimulatie van bepaalde reflexzones op de voet, soms een massage van je buik en door 1 specifiek acupunctuurpunt te activeren met hulp van Moxa. Moxa is een soort opgerolde wierookstaaf van bijvoetkruid.

De baby wordt gestimuleerd om flink te gaan bewegen en uiteindelijk, uitgenodigd om op natuurlijke wijze, te draaien. 50 tot 60% van de stuit- en dwarsliggingen draaien door de behandeling. Tijdens de behandeling leg ik uit hoe je de moxa thuis kunt gebruiken. Aanvullend leg ik ook een houding uit van de spinning babies die je dagelijks thuis gaat doen om de draaiing te stimuleren. Een uitgebreide handleiding en een moxa stick krijg je mee naar huis.

 

Wanneer de baby niet draait door de behandeling kan een uitwendige versie alsnog worden uitgevoerd worden door de gynaecoloog. Dit gebeurt doorgaans rond 36 weken.

 

Ineke van den Berg, onderzoeker van het Erasmus MC is in 2010 gepromoveerd op dit onderwerp, zie https://www.erasmusmc.nl/perskamer/archief/2010/2927057/