zwangerschapsreflexologie-achtergrond

"Moeder en kind in balans"

Zwanger zijn is bijzonder. Een uniek nieuw leven groeit in jouw buik. Je wilt van deze bijzondere tijd zoveel mogelijk genieten. Reflexologie helpt je daarbij. Deze behandelmethode geeft jou en je ongeboren baby momenten van rust en ontspanning. Samen genieten van deze negen mooie maanden!

 

Tijdens de zwangerschap moet je lichaam hard werken en vinden er vele veranderingen plaats. Zwangerschapsreflexologie is erop gericht om je gezondheid in deze belangrijke periode te optimaliseren en eventuele klachten – lichamelijk en geestelijk – te verlichten. Het is een goede voorbereiding op je bevalling. En na de bevalling helpt een behandeling om weer op krachten te komen en sneller de balans terug te vinden.

 

De reflexologie geeft verlichting bij klachten en problemen tijdens de zwangerschap. Je moet daarbij denken aan:

– Misselijkheid

– Maagzuur

– Rugpijn

– Pijn in het bekken

– Vermoeidheid

– Stemmingswisselingen

– Blaasontsteking

– Obstipatie

– Slapeloosheid

– Oedeem (vocht vasthouden)

– (milde) Hoge bloeddruk

– Beginnende zwangerschapsdiabetes

 

Reflexologie kan eveneens worden ingezet bij het draaien van een stuit- of dwarsligging en om de bevalling op te wekken wanneer je uitgerekend bent. Tijdens het consult zal ik ook een houding uit de spinning babies laten zien, deze houding is fijn bij rug- en bekkenklachten en helpt je kindje tijdens de bevalling makkelijker de spildraai te maken in het geboortekanaal.

 

Koestermoment

Ook als je geen klachten hebt is zwangerschapsreflexologie waardevol voor je. Het is een moment van rust en ontspanning voor jou en je ongeboren kindje. Het geeft een goede voorbereiding op je bevalling en het stimuleert de band tussen jou en je kindje.

 

Stuit- en dwarsligging

Ligt je baby in stuit- of dwarsligging dan kan je met behulp van reflexologie trachten het kindje te laten draaien.

Het beste is om in de 33e – 35e week van de zwangerschap te starten met de reflexologie.

 

Weeën opwekken

Reflexologie kan ook worden ingezet om de weeën op te wekken wanneer de bevalling niet vanzelf start.

Deze behandeling kan worden ingezet als:

– Je overtijd bent maar de bevalling laat op zich wachten

– Je vliezen zijn gebroken maar de weeën blijven uit

– De verloskundige / gynaecoloog wil dat je eerder bevalt vanwege medische redenen of groot kind

– Bij een miskraam waarbij het vruchtje niet wil loslaten

Na deze behandeling raad ik je aan om rustig naar huis te gaan en geen afspraken of drukke activiteiten te plannen. Het is belangrijk dat je tijd en rust neemt om te kunnen bevallen.

 

Na je bevalling

Na je bevalling helpt een reflexologie behandeling je weer op krachten te komen en sneller je balans te vinden.

 

Enkele weken na je bevalling is het heerlijk om samen met je kindje te komen voor een metamorfose massage. Dit is een zachte massage van voeten, handen en hoofd en brengt je lichamelijk en geestelijk tot rust. Je kindje ligt heerlijk bij je wanneer je deze massage ontvangt. Terwijl jij gemasseerd wordt reageert je baby ook op de massage. Ook voor de baby is de geboorte en de komst op aarde een hele verandering. Deze massage ondersteund jullie beide om een nieuwe balans te vinden.

NB Behandeling door een reflexzonetherapeut is een goede aanvulling maar vervangt nooit de verloskundige of gynaecoloog.

 

Zwangerschapsreflexologie is een specialisme binnen de reflexologie.