13 feb Voedingsadviezen voor baby’s en peuters volgens de TCM
Het advies is om je kindje vanaf ca. 6 maanden kennis te laten maken met vaste voeding, vaak zijn dan ook de eerste tandjes door en is je kindje toe aan andere voeding.
Het eerste hapje:
Het eerste vaste hapje van een baby is in Nederland meestal het fruithapje. Het meeste fruit, en dan vooral citrus- en zuidvruchten, is echter volgends de TCM energetisch koud en brengen teveel koude in het lichaam. Vooral kleine kinderen moeten te veel Qi gebruiken om deze kou te verdrijven en daarvan hebben ze juist niet genoeg. Het beste kan je starten met biologische rijstebloem pap als vaster voedsel. Rijst is energetisch verwarmend, licht verteerbaar en voedzaam. Het is heilzaam voor de opbouw van het spijsverteringssysteem. Geef je baby om de dag rijstebloem pap, dit omdat er relatief veel arseen in rijstproducten kan zitten.
Groenten:
Na enige tijd kan er groente worden geïntroduceerd. Het beste is om nieuwe voeding één-voor-één uit te proberen, te beginnen bij bijvoorbeeld één soort gekookte en gepureerde groente. Kies vooral wortel, pompoen, broccoli, bloemkool, courgette. Begin pas met koolsoorten en uien na het eerste levensjaar. Pureer alles na het koken. Maak zoveel mogelijk vers en biologisch eten. Daar zit de meeste energie in. Op deze manier kun je onderzoeken of je kindje deze bepaalde groente goed kan hebben.
Fruit:
Introduceer daarna pas fruit. Geef je kindje het liefst gekookt fruit. Kies daarbij het lokale fruit, dus fruit dat hier van nature groeit zoals appels, peren, pruimen, al het roodfruit, abrikozen, perziken, druiven. Het fruit dat hier groeit is het beste voor ons lichaam. Het is energetisch neutraal of verwarmend. Tropisch fruit en citrusfruit is te koud. Dus in aanvang zoveel mogelijk warm en gekookt enkelvoudig voedsel.
Granen:
Biologische rijst (nog geen volkoren) is een verwarmend en geschikt graan voor baby’s. Brood is wat minder geschikt, zeker tarwe, aangezien het wat moeilijker verteerbaar is. Bij het introduceren van ander graan in de vorm van brood is het beste om te starten met speltbrood. Dit is een lichter verteerbaar graan. Geef je baby nog geen volkoren producten, dit kun je het beste pas na een paar jaar doen. Wat betreft granen bij de avondmaaltijd zijn gierst en quinoa ook heel geschikt. Na het eerste jaar kan ook begonnen worden met peulvruchten.
Vlees en vis:
Vlees is zwaar verteerbaar en het is prima om daar pas mee te beginnen als je kindje twee jaar is. Kip is licht verteerbaar en kun je het beste mee beginnen. Vis is oké, gestoomd of gestoofd, liever niet gebakken.
Drinken:
Een toenemende trend is om kinderen fruitsap te geven als dorstlesser in plaats van water. Dit is een teveel aan zoet en kou en verzwakt de Milt, in die zin kunnen sapjes het beste verdund met water en verwarmd worden aangeboden. Als je je kindje thee geeft, geef dan een slappe vruchtenthee (op basis van echte vruchten). Probeer zoveel mogelijk je kindje aan te leren om (lauw) water te drinken. Blijven proberen. Daarnaast zijn wortel- en bietensap aangelengd met water ook gezond en lekker.
Te vermijden:
• banaan (banaan is slijmvormend, dus niet geven wanneer je kindje verkouden is), mango, citrusfruit, ananas en ander tropisch fruit
• suiker of fruitsap (dit laatste alleen aangelengd met water)
• geprefabriceerd niet vers voedsel (potjes kant en klaar) weet wat je kind eet
• koemelkproducten
• eten met toevoegingen (kleur-, geur, en smaakstoffen)
• vet en gefrituurd eten
• rauw voedsel
• chocola
• zout en specerijen
• honing
Vanaf 1 jaar:
Op de leeftijd van 1 jaar bestaat over het algemeen de voeding nog voor de helft uit fles- of borstvoeding. De volgende zes maanden neemt dit af tot een kwart van de voeding. Dit is een algemeen verhaal, het verschilt per kind. Kleintjes kunnen vaak duidelijk aangeven of ze graag meer vast voedsel willen of wat langer voorkeur voor de fles hebben.
Verhouding voedsel rond de eerste verjaardag:
40-60% granen (rijst, gierst, spelt, quinoa)
20-40% groenten
5-10% peulvruchten (bonen, erwtjes, linzen, kikkererwten)
5-10% fruit
Voorbeeld dagmenu:
Start de dag met pap. Biologische rijstpap, gierstvlokkenpap of quinoavlokkenpap. Het is warm en geeft energie. Je kunt als basis voor de pap plantaardige melk gebruiken zoals rijstmelk of havermelk. Als je deze koopt, let er dan op dat er geen toevoegingen als suiker en zout in zitten. Voeg eventueel een beetje fruit toe bij het koken voor de smaak.
Met de lunch kun je een eenvoudige soep van bijvoorbeeld peulvruchten met een speltbroodje (om te weken in de soep) kunnen geven. Later op de middag een tussendoortje met gekookt fruit.
De avondmaaltijd; gepureerde groenten, aardappeltje, eventueel wat gestoomde of gestoofde vis. Fles melk toe.
Ik wens jullie fijne, gezellige maaltijden toe met je kleintje! Liefs, Leonie