leonie-verhulst-baby-ontspannen-600

Tillen onder de billen

Tillen onder de billen

Met regelmaat zie ik baby’s die zich gemakkelijk overstrekken of een voorkeurshouding ontwikkelen. Door tijdens de verzorging van je baby variatie in houding en beweging aan te bieden kun je dit vaak voorkomen. Tegelijkertijd zal je baby door deze handelingen ook minder schrikachtig reageren en meer ontspannen zijn. Daarnaast is dit van belang voor een goede evenwichtige spierontwikkeling.

Rond-en-roterend-verzorgen-Leonie-VerhulstIn de baarmoeder heeft je baby heeft in een ronde houding, veilig en geborgen gezeten. Dit is de reden waarom je baby behoefte heeft aan een ronde gebogen houding, hij is hiermee vertrouwd en dit geeft hem weer dat geborgen en veilige gevoel uit de baarmoeder.

Door tijdens het verschonen, aan- en uitkleden, je baby rond en draaiend te verzorgen, stel je je baby gerust bij alles wat je doet. Bovendien is deze natuurlijke beweging veel gezonder en veiliger dan het optillen aan de voetjes, zoals wel gebeurt bij het verschonen van de luier. Je voorkomt een onnatuurlijke belasting van de heupjes. Een bijkomend voordeel van draaiend verzorgen is dat je de motorische ontwikkeling en het evenwichtsgevoel van je baby stimuleert.

Door je baby rond en roterend te verzorgen verklein je de kans op onnodig huilen, onrust en spanning.

Basisbevestigend dragen

Basisbevestigend dragen is een haptonomische manier van dragen. In het bekken van de mens bevindt zich het fysieke zwaartepunt ofwel het middelpunt van het lichaam. Veel bewegingen van volwassenen komen voort vanuit dit middelpunt. Denk maar aan (trap)lopen, bukken, klimmen en fietsen. Het goed ondersteunen van het bekken van de baby, tillen onder de billen, geeft lichamelijk en geestelijk een positief effect. Dit noemen we basisbevestigend dragen.

tillen-baby-Leonie-Verhulst

Haptonomische cirkel van geborgenheid

In de praktijk blijkt dat wanneer een baby huilt en vervolgens opgetild wordt op een haptonomische manier (ouders hand onder baby’s billen) hij meestal stopt met huilen. De baby kan nu vrijuit zijn omgeving bekijken en voelt zich zeker en gesteund door zijn ouders. Geregeld zie ik nog dat baby’s onder de oksels vastgepakt worden, bijvoorbeeld wanneer de baby van de een aan de ander wordt gegeven of wanneer je gehaast bent en je baby even snel wilt oppakken.

Zo dus niet!Leonie-Verhulst-tillen-baby-verkeerd

Elke baby heeft behoefte aan veiligheid en vertrouwen. Door de basis te steunen, te tillen onder de billen, voelt een baby zich veiliger. Hij kan de beweging beter volgen. Ook kan de baby zich op deze manier niet overstrekken.

In dit filmpje kun je mooi zien hoe je basis bevestigend kunt dragen, tijdens het babycafé in Den Bosch op woensdagochtend 12 juli geef ik je praktische handvatten in het rond en draaiend verzorgen van je baby en ik laat je ook verschillende houdingen zien hoe je je baby basisbevestigend kunt dragen.

Ben je verhinderd maar wel belangstelling? Op zaterdag 2 september 2017 start er weer een cursus babymassage in Rosmalen, waar deze thema’s ook aan bod komen.
Heb je vragen, wil je meer informatie, of een afspraak neem dan gerust contact met mij op.

Liefs, Leonie